חוק הירושה, תשכ"ה – 1965, קובע שניתן לעשות צוואה בארבעה דרכים. אחת מהדרכים היא "צוואה בכתב יד".
סעיף 19 לחוק הירושה, תשכ"ה – 1965, שכותרתו "צוואה בכתב יד", קובע את האופן שבו יש לנסח את צוואה בכתב יד על מנת שהצוואה תהיה תקפה ותקוים בבוא העת:
"צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו." |
מכיוון שאי עשיית הצוואה בהתאם לתנאים הקבועים בחוק הירושה, תשכ"ה – 1965 עלול להביא לפסילתה אנו ממליצים לכל מי שמחליט לעשות צוואה מסוג זה להקפיד על הכללים הבאים:
- על המצווה לכתוב את כל הצוואה בכתב ידו. כתיבת הצוואה על ידי אדם שאינו המצווה תביא לפסילתה. גם עריכת הצוואה באמצעות מחשב והדפסתה תגרום לכך שהצוואה תיפסל ולא תקוים.
- על הצוואה יש לכתוב את תאריך עשייתה. חובה להקפיד על כך שגם התאריך ייכתב בכתב ידו של המצווה.
- על המצווה לחתום בכתב ידו על הצוואה.
- יש לכתוב את פרטי המצווה והיורשים, שמם ומספר תעודת הזהות שלהם, בדיוק כפי שהם מופיעים בתעודת הזהות.
- אף כי חוק הירושה לא מחייב זאת, אנו ממליצים למצווה לחתום על כל דף מדפי הצוואה בכתב ידו, לכתוב את תאריך עשיית הצוואה על כל דף בכתב ידו.
- אף כי חוק הירושה לא מחייב זאת, אנו ממליצים למצווה למספר את כל דפי הצוואה בכתב ידו.
- אף כי חוק הירושה לא מחייב זאת, אנו ממליצים להקפיד על כתב יד ברור, ולהימנע ממחיקות או תיקונים על גבי הצוואה.
כפי שניתן לראות, עשיית צוואה בכתב יד היא הדרך הקלה, הפשוטה והזולה ביותר לעשיית צוואה, וזאת בין היתר מכיוון שניתן לעשותה באופן עצמאי ללא סיוע של עורך דין, או נוכחות של עדים וכו' בעת עשייתה.
לפניכם צוואה בכתב יד דוגמא שנעשתה במשרדנו:
אם כך, מדוע אנו ממליצים לפנות לעורך דין ולשלם לו אלפי שקלים חדשים לצורך עשיית צוואה, כשניתן לעשות זאת באופן עצמאי וללא עלויות?
ראשית, העובדה שבעת עשיית צוואה בכתב יד לא מעורבים עורך דין או עדים, מקלה על מי שאינו מרוצה מהצוואה להתנגד לה לאחר מותו של המצווה ולסכל את רצונו של המצווה.
שנית, אי הקפדה על עשיית הצוואה בהתאם לנוסח שקבוע בחוק הירושה עלול לגרום לכך שהצוואה לא תהיה תקפה, ומשכך בבוא היום לא תקוים. עשיית צוואה בסיוע של עורך דין שזה תחום עיסוקו העיקרי, מעלה את הסיכויים שהצוואה תהיה תקפה ותקוים בבוא העת.
שלישית, עשיית צוואה בסיוע של עורך דין שמתמחה בצוואות וירושות, תגביר את הסיכויים שהוראות הצוואה יהיו ברורות, ניתנות ליישום מבחינת החוק וישקפו באופן מדויק את רצונו של המצווה, ומשכך הסיכוי שבבוא העת הצוואה תקויים ורצונו של המצווה יקוים יגדל.
האם אהיה חייב להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה או שניתן להסתפק בשמירה של עותק ממנה בבית?
למרות שהחוק לא מחייב להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה כתנאי לתוקפה, אנו ממליצים לעשות זאת, משני טעמים עיקריים:
- הפקדת הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה תפטור אתכם מהצורך לשמור על העתק של הצוואה בביתכם או אצל בן משפחה או חבר קרוב, ובדרך זו תפחית את הסיכויים שבעודכם בחיים דבר עשייתה יוודע למישהו שלא יהיה מרוצה מעצם עשייתה או מתוכנה, ולכן יפעיל עליכם לחץ לבטלה או לשנות את הוראותיה.
- הפקדת הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה מבטיחה שגם אם לאחר מותכם, היא תימצא על ידי מישהו שלא יהיה מרוצה מתוכנה הוא ישמיד אותה או יערוך בה שינויים וכו'.
לסיכום חשוב לזכור,
אם בכל זאת החלטתם לעשות צוואה בכתב יד, אנו ממליצים להיעזר בדוגמא ל"צוואה בכתב יד" שלהלן, בתקווה שהיא תסייע לכם ככל האפשר לעשות את הצוואה בכתב יד בהתאם להוראות חוק הירושה, תשכ"ה -1965 ותגדיל את הסיכויים שהיא תהיה תקינה ותקפה, ובבוא היום רכושכם יחולק בדיוק כפי שרציתם.